Mapa de les comarques: Baix Ebre i Montsià
Carreteres que hi porten: autopista AP-7 o E-15, sortida 41, Amposta, Poblenou del Delta, o AP-7 o E-15, sortida 39 A, l’Ampolla, per anar primer a Deltebre.
Tema: identificació dels ocells marins i gaudi d’un paisatge original, marcat sobretot pel cicle de l’arròs.
Desnivell: és totalment pla. Només hi ha el desnivell de les escales d’alguns dels observatoris.
Dificultat: molt fàcil.
Adaptació per a minusvàlids: només està adaptada la part que farem a la tarda: des del pàrquing a l’observatori del ziggurat. L’Ecomuseu i la Casa de Fusta també estan adaptats.
Durada: sortida d’un dia. Bicicleta: 1 h 30 min. a ritme molt tranquil (són 12 km). 1 hora des del Passeig Marítim pel camí al ziggurat i al pàrquing. Total, unes 5 hores amb dinar i transports.
Telèfon de contacte: Casa de Fusta: 977 26 10 22;
Ecomuseu: 977 48 96 79; Oficina del Parc: 977 48 21 81.
Preu: el lloguer de la bicicleta, un matí, costa 4,20 €/persona, i tot el dia 5,20 €/persona.
Nivell: CM i CS de Primària.
CALAIX DE SASTRE
Al delta de l’Ebre hi ha moltes coses a visitar i moltes també a treballar.
Algunes de les alternatives:
Dedicar el dia sencer a anar amb bicicleta, des de Deltebre a la Punta del Fangar.
Des de Deltebre s’han de seguir els indicadors de la platja de la Marquesa-el Fangar. Fins a la platja de la Marquesa està asfaltat.
El Fangar té un aspecte de desert que el fa insòlit. És interessant perquè s’hi produeixen molts miratges i és molt important per a la nidificació d’aus. S’han de respectar els límits d’accés al visitant durant primavera i estiu. Es pot dinar en tornar de la Punta del Fangar. Quan comença l’asfalt a la platja de la Marquesa, hi ha el restaurant Los Vascos, on, si cal, es pot anar al lavabo. Tornarem pel mateix camí a Deltebre: en total, 2 hores i 30 minuts en bicicleta.
Visita a l’Ecomuseu: aquest museu és un centre d’interpretació del delta i en reprodueix molts ambients. A més de l’exposició permanent, que ens fa una presentació de la realitat del delta, podem distingir dues parts. Una d’humanitzada i una altra que correspon als sistemes deltaics no alterats. A la part humanitzada, hi trobem aspectes del sistema de reg: assuts, canals, desguassos a les hortes, als fruiterars i als arrossars. Als ambients naturals, hi trobem una llacuna, el riu amb la seva corresponent illa i el bosc de ribera. Hi ha tres barraques típiques, una dedicada a la pesca, l’altra a les tècniques tradicionals del conreu de l’arròs i l’altra és l’observatori de les aus de la llacuna. També hi trobem un llaüt i un magnífic aquari on es troben representades les principals espècies de peixos i d’amfibis del delta.
La Llacuna de la Tancada: és interessant perquè acostuma a haver-hi flamencs. També s’hi pot fer la volta amb bicicleta, hi ha una part de carril bici: 1 hora. Si es vol, es pot ajuntar amb la volta a l’Encanyissada: 4 hores.
Ullals de Baltasar: són surgències d’aigua dolça. Hi ha una zona recreativa. Es troben a mig camí de la carretera TV-3408, que va d’Amposta a Sant Carles de la Ràpita.
La desembocadura de l’Ebre en barca: al Port de Deltebre, a l’embarcador de la Nuri, trobarem els vaixells, que ens portaran a passejar a la desembocadura.
La Punta de la Banya: el seu accés és restringit, ja que és una àrea de cria molt important. Però el Trabucador, que és la barra de sorra de 6 km que uneix la Punta de la Banya amb el delta, té al seu extrem un mirador públic des d’on es poden observar flamencs i molts altres ocells.
Sant Carles de la Ràpita, llotja del peix: en aquesta llotja es troba un dels mercats de peix fresc més importants de Catalunya. Podem veure les principals espècies, la subhasta... Es pot gaudir de la venda del peix en directe des d’un passadís del primer pis. L’hora d’arribada de les barques és a partir de les 15.30, de dilluns a divendres, excepte els mesos de maig i juny, durant els quals les barques aturen la seva pesca.
<http://www.terresdelebre.org/cat/>.
Amposta, Museu Comarcal del Montsià: aquest Museu té 4 sales d’exposició permanent. Presenta el que és i ha estat el territori del Montsià. A la sala de natura trobarem la flora i la fauna. A la d’Arqueologia, el poblament des del Paleolític fins al món romà. La sala «Ebre, camí d’aigua» és una història que neix de l’aigua, del territori i del poblament des de Mequinensa a la desembocadura. L’altra sala està dedicada al conreu de l’arròs i les eines utilitzades. C/ Gran Capità, 34. 43870 Amposta. Tel. 977 702 954.
<http://www.museumontsia.org/>.
<http://www.museumontsia.org/>.
Llacuna de l’Aufacada: espai protegit per la Fundació Territori i Paisatge. Des de Sant Jaume d’Enveja s’ha de seguir el camí Lope de Vega en direcció al mar. Aquest carrer enllaça amb la carretera que segueix paral·lela al marge dret del riu Ebre (canal de Migjorn) i que porta a l’Aufacada. El mirador de Migjorn, situat al peu de la carretera, ofereix una panoràmica excel·lent sobre la llacuna i els aiguamolls que l’envolten.
Hi ha altres llocs interessants, podeu demanar informació al Parc Natural:
Oficina del Parc:
Av. Catalunya, 46 - 43580 Deltebre - Telèfon: 977 48 21 81
Av. Catalunya, 46 - 43580 Deltebre - Telèfon: 977 48 21 81
Ecomuseu-Centre d’Informació del Parc
Martí Buera, 22 - 43580 Deltebre - Telèfon: 977 48 96 79
Martí Buera, 22 - 43580 Deltebre - Telèfon: 977 48 96 79
Casa de Fusta-Centre d’Informació del Parc
Llacuna de l’Encanyissada
Poblenou del Delta - 43870 Amposta - Telèfon: 977 26 10 22
Llacuna de l’Encanyissada
Poblenou del Delta - 43870 Amposta - Telèfon: 977 26 10 22
Centre d’Educació Ambiental «L’Escola del Parc»
Ubicat a l’Ecomuseu
Carme Garrido per a inscripció i reserves
Tel.: 977 489 679 - Telèfon i fax: 977 480 823 - <carmedelta@yahoo.es>.
Ubicat a l’Ecomuseu
Carme Garrido per a inscripció i reserves
Tel.: 977 489 679 - Telèfon i fax: 977 480 823 - <carmedelta@yahoo.es>.
Lloguer de bicis:
Casa de fusta: <http://www.restaurantestany.com/>.
Deltebre: <http://www.deltalloguer.cat/>.
Deltarium (a prop de la desembocadura): <http://www.deltarium.es/>.
És molt interessant i útil el llibre:
LLOBET FRANÇOIS, Toni. Flora i fauna del Parc Natural del Delta de l’Ebre. Brau Edicions.
Recomanacions:
Cal portar:
- Repel·lent per a mosquits (a l’hivern, no cal).
- Llargavistes, són molt útils.
- Guia d’identificació d’ocells.
La tardor és una bona època per anar al delta, perquè s’hi troben molts ocells que hi van a passar l’hivern, però el dia és molt curt.
A l’estiu, els arrossars, que eren verds, passen al groc. A la tardor, arriba la collita de l’arròs. A l’hivern, als camps no hi ha res, són erms. A la primavera, els camps s’inunden per ser sembrats una altra vegada.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Si vols fer-nos comentaris, suggeriments o donar-nos la teva opinió sobre el llibre i les sortides pots fer-ho aquí. Moltes gràcies