Mapa de la comarca: la Noguera.
Carreteres que hi porten: des de Balaguer, LV-9046 fins a Gerb (3 km) i després LV-9047 fins a Sant Llorenç (6 km més), o també, des de Balaguer, C-13 fins a Camarasa i des d’aquí, LV-9047 fins a Sant Llorenç de Montgai.
Tema: treballar el paisatge a partir dels components geològic, botànic, humà, ocells, embassament, l’aiguabarreig de dos rius. Sortida per fer sobretot a la primavera; a l’estiu fa massa calor i als mesos de novembre i desembre hi és freqüent la boira.
Desnivell: no n’hi ha, és pràcticament pla.
Dificultat: fàcil.
Adaptació per a minusvàlids: en una part de l’itinerari de l’embassament, s’hi pot accedir amb cadira de rodes, però no a la resta de l’itinerari.
Durada: itinerari de l’embassament, 1 hora. Camarasa: 1 hora. Pont del Segre: 45 minuts.
Telèfon de contacte: camp d’aprenentatge de la Noguera: telèfon 973 420 410.
Nivell: CS de Primària.
CALAIX DE SASTRE
El Camp d’Aprenentatge de la Noguera està ubicat a les antigues escoles de Sant Llorenç de Montgai i s’hi organitzen molts tipus d’estades i tallers, tenen un gran espai i molt ben equipat, «el parc arqueològic didàctic», que, juntament amb les excavacions arqueològiques, fan que l’alumnat gaudeixi tot fent d’arqueòleg. També tenen moltes altres activitats que corresponen a diferents àrees de coneixement. Tel:. 973 420 410, fax: 973 420 412, <www.xtec.cat/cda-noguera/>.
Alberg La Cova, Sant Llorenç de Montgai, tel.: 973 420 427 <http://alberglacova.valldager.com>.
El poble de Sant Llorenç és bonic per fer-hi un tomb, té un túnel en un carrer i a la carretera hi ha una font. L’estació de tren és a 800 m del poble, el camí surt de l’extrem sud del poble, és el mateix que va a l’ermita de la Mare de Déu del Castell, del s. XIII.
Tot i que la pista no està gaire bé, a l’ermita s’hi pot pujar amb cotxe. Té molt bona vista. També hi ha indicadors per pujar-hi a peu, però només es pot fer a l’hivern, ja que la pujada és forta i el sol hi pica molt. La durada de la caminada és de 45 minuts.
L’agulla de roca que hi ha davant del poble es diu Coma d’en Geli. Darrere el poble es veu el Mont-roig i l’ermita de Montalegre.
Al bar del poble de Sant Llorenç de Montgai, al passeig del Segre,19, lloguen barques. Són de 4 places cadascuna. Els diumenges costen 4,5 € / 2 persones. Fan preus especials per a escoles.
Tel.: 973 420 003. Entre Gerb i Balaguer, al mes de maig, hem vist unes 30 cigonyes.
Tel.: 973 420 003. Entre Gerb i Balaguer, al mes de maig, hem vist unes 30 cigonyes.
Si tenim més temps, podem visitar Camarasa i els seus guixos, que són interessants, o substituir la visita al pont del Segre per aquest treball de geologia:
Només arribar a Camarasa, entrant al poble per la dreta de tot, ja veiem moltes capes blanques, que són de guix que abans explotaven. Trobem parets de les cases del poble fetes de blocs de guix. Dins el poble, al primer carrer a l’esquerra, veiem una volta de guix que queda a la nostra dreta. Deixem la pista que puja a Sant Jordi i seguim endavant. Trobem, a la dreta, un altre mur de blocs de guix. Quan arribem a la cruïlla que és la plaça amb un rètol metàl·lic de «Sant Miquel s. XIII», agafem, cap a la dreta, el camí que no fa pujada i trobem dos bancs. Des d’aquí admirem el paisatge i fem l’Activitat 5.
Sant Bartomeu de la Baronia de Sant Oïsme (la Noguera) és una església romànica del s. XI que pertany al municipi de Camarasa i que es troba al nord de la vila. Juntament amb el castell està situada en un lloc estratègic i excepcional, que val la pena visitar.
Caramb noies quin llibre! Quins paisatges que doneu a conèixer, quina força té la geologia!
ResponEliminaEnhorabona per la magnífica aportació que feu.
Ei, el proper pel Pirineu i l'alta muntanya.
Nué