3. La mola de Lord





Mapa de la comarca: Solsonès.
Carreteres que hi porten: des de Solsona, la carretera LV-4241b pel coll de Jou fins a Sant Llorenç de Morunys (24 km), o també des de Solsona per la carretera C-462 per la Presa de la Llosa del Cavall, fins a Sant Llorenç de Morunys (24 km). Des de Berga, carretera BV-4241 pel coll de Jouet fins a Sant Llorenç de Morunys (32 km).
Tema: plegaments de les capes de la Terra. Paisatges de conglomerats. Els pantans.
Desnivell: des del pàrquing al santuari de la mola de Lord és de 150 m.
Dificultat: fàcil.
Adaptació per a minusvàlids: amb cotxe es pot arribar al peu del santuari, però no a dalt. L’autocar no pot circular per la pista de la font del Codó; un cotxe sí, però queden 10 minuts fins al mirador, que s’han de fer a peu.
Durada: anar i tornar des de la carretera de Sant Llorenç al santuari: 2 hores més les parades. Anar i tornar des del coll de Jou al mirador, 20 minuts més l’estona de dinar. Total: 4 ½ hores.
Telèfon contacte: -
Preu: -
Nivell: CS de Primària, 1r i 2n d’ESO.


CALAIX DE SASTRE

Les fonts del Cardener: aquestes fonts estan situades a la Coma. Des de Sant Llorenç a la Pedra i la Coma hi ha 6 km de carretera amb revolts.
Des de dins el poble de Sant Llorenç s’agafa el trencall per anar a la Coma de la carretera LV-4012. Hi ha el pàrquing just a sota la carretera a l’entrada de les fonts. Està molt ben indicat a la mateixa carretera. S’han de caminar 250 m des del pàrquing.
És un espai molt agradable, amb arbres, taules i bancs. Hi ha lavabos nets i cuidats.
Es pot treballar:
- el naixement d’un riu,
- les fonts.
La font recull l’aigua del Port del Comte, on les capes estan inclinades cap a la font, cap a l’est. <http://www.comapedra.cat/turisme/fontscardener.aspx>.

Serra de Busa: amb el Capolat i el Capolatell (aquest conegut com la Presó de Busa). Conta la història que durant la Guerra del Francès (1809-1814) s’hi tancaven els soldats presoners de l’exèrcit de Napoleó, ja que no es podien escapar si no era saltant el cingle. Avui dia s’hi ha construït un pont.

Significat de «coll de Jou»: accident geogràfic del llatí «jugum». Fins a l’època dels romans va ser utilitzat com a sinònim de coll, aplicat als punts baixos d’una línia de carena, és a dir que vol dir «coll de coll».

Municipi de Guixers: <http://www.valldelord.com/guixers.html>.

Sant Llorenç de Morunys: hi trobarem una petita oficina de turisme amb un personal molt eficient que ens pot donar la informació que ens calgui.
Oficina de turisme: <http://www.lavalldelord.com/>.
Pantà de la Llosa de Cavall:<http://ca.wikipedia.org/wiki/Panta_de_la_llosa_de_cavall>.

Embassaments de Catalunya: <http://ca.wikipedia.org/wiki/Embassaments_de_Catalunya>.

1 comentari:

  1. Felicitats!

    Què ben explicat, i que fàcil preparar-les amb les vostres pistes...

    Una abraçada!

    Núria

    ResponElimina

Si vols fer-nos comentaris, suggeriments o donar-nos la teva opinió sobre el llibre i les sortides pots fer-ho aquí. Moltes gràcies