11. El delta del Llobregat

Mapa de la comarca: Baix Llobregat
Carreteres que hi porten: C-31, l’autovia de Castelldefels, al km 188 a la Reserva, i al Museu, l’avinguda Verge de Montserrat fins a la plaça de l’Agricultura.
Tema: paisatge, flora i fauna (sobretot ocells) dels aiguamolls. Observació a la Reserva Natural el Remolar-Filipines. Treball sobre el delta al Museu de les Cases d’en Puig del Prat de Llobregat.
Desnivell: no n’hi ha.
Dificultat: molt fàcil.
Adaptació per a minusvàlids: els aguaits estan adaptats per als discapacitats. Al museu es visita la planta baixa i no hi ha cap problema.
Durada: el museu 1 hora, la sortida 1 hora 30 min.
Telèfon de contacte: 93 658 67 61. Fax: 93 658 67 83. De les Reserves Naturals del Delta del Llobregat: <rndeltallobregat.dma@gencat.net>, <http://www.gencat.net/mediamb/rndelta>. Cases d’en Puig-Plaça de l’Agricultura 4, 08820. El Prat de Llobregat. Tel.: 93 479 32 01; <administracio@consorcidelta.org>.
Preu: tant el Museu com la Reserva Natural són gratuïts.
Nivell: Primària.CALAIX DE SASTRE

Cal portar binocles per observar els ocells i també alguna guia d’identificació.
Els aiguamolls són molt fotogènics, val la pena aprofitar-ho i portar màquina fotogràfica.

Al Centre d’Informació Ambiental, les Cases d’en Puig, hi ha un grup de monitors que organitza aquesta sortida i també d’altres. Nosaltres hem tret informació d’alguns dels seus treballs. Tel. 93 658 67 61. Fax: 93 658 67 83, de les Reserves Naturals del Delta del Llobregat: <rndeltallobregat.dma@gencat.net>.
<http://www.gencat.net/mediamb/rndelta>. Cases d’en Puig-Plaça de l’Agricultura 4, 08820 El Prat de Llobregat. Tel. 93 479 32 01; <administracio@consorcidelta.org>.

Recentment s’ha inaugurat un alberg, depenent de l’Organització L’Esplai, en què es poden fer estades: CENTRE ESPLAI. C/ Riu Anoia, 42-54. El Prat de Llobregat 08820. Tel. 93 474 74 74; <http://www.esplai.org/>.

Al costat de l’estany de la Ricarda (aquest no es visita) hi ha un altre Espai Natural, Cal Tet i Ca l’Arana, situat al marge dret del riu Llobregat, que té un mirador força interessant, ja que s’hi divisa la desembocadura. En aquest espai també es poden observar la fauna i la flora del delta, però cal caminar més que a la Reserva del Remolar-Filipines. L’autocar s’ha de deixar al poble del Prat, ja que la carretera de la Marina és molt estreta i només poden passar-hi turismes. El recorregut per aquest dura entre 2 i 3 hores. Altres espais per visitar són l’estany de la Murtra, les Basses de Cal Dimoni i la Pineda de Cal Camins, amb la platja del Prat.

També podem treballar tot el riu Llobregat, no només l’última part o delta.
Per treballar el seu naixement a Castellar de n’Hug ens podem centrar en l’aspecte de formació de les fonts i podem fer-ho comparant 2 fotografies, tal com es fa en la web:
Per al curs del riu, podem treballar les colònies tèxtils, que en són moltes. És molt interessant l’oferta educativa de les diferents colònies tèxtils que podem trobar a la web del Consorci Parc Fluvial del Llobregat: <http://http//www.parcfluvial.cat/>.
Entre altres hi trobarem:
- Descobreix les colònies tèxtils (existeix un quadern didàctic per a l’alumnat).
- Ruta cultural de l’Ametlla de Merola.
- Itinerari del riu a Viladomiu Vell.

Cap comentari:

Publica un comentari

Si vols fer-nos comentaris, suggeriments o donar-nos la teva opinió sobre el llibre i les sortides pots fer-ho aquí. Moltes gràcies